Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Magdalena Dobromila Rettigová (31.1.1785-5.8.1856) se narodila ve Všeradicích na Berounsku v rodině vrchnostenského úředníka a z několika dětí zůstala sama. 

Magdalena Dobromila Rettigová - Autor:coop.cz
Magdalena Dobromila Rettigová
Autor:   coop.cz   

Jak bylo tehdy u panských úředníků obvyklé, nenavštěvovala školu, učila se doma. Po smrti otce se s matkou přestěhovaly do Prahy, pak do Plzně. Zde Magdalena navštěvovala českou školu a poprvé se pokoušela o neumělé veršování. Když jí bylo třináct let, vrátily se s matkou do Prahy. Dne 31.1.1808 se provdala za Jana Aloise Rettiga. Manžel ji podporoval v literární činnosti, oba měli rádi hudbu a zpívali. Rettig byl několikrát úředně přeložen, rodina tak často měnila bydliště. Za pobytu ve východních Čechách se Rettigová seznámila s královéhradeckým nakladatelem Janem Hostivítem Pospíšilem a stala se členkou neformální vlastenecké družiny. Všude se těšila respektu - využívala ho k osvětě mezi měšťanskými ženami a dívkami, které zdokonalovala nejen v obecně respektovaných ženských dovednostech, ale seznamovala je rovněž s českou literaturou. Sama byla literárně činná - vedle svých proslulých kuchařských knih (nejslavnější z nich, Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské vyšla poprvé roku 1826) psala rovněž povídky a verše, pokoušela se překládat. Zemřela a pohřbena je v Litomyšli.

Její pojetí životního stylu nám podává výmluvné svědectví období biedermeieru v zemích Rakousko-Uherska. Podle jejích receptů už dnes nevaříme, ale stojí za to si je pozorně přečíst. Dozvíme se nejen o bohatství potravin, denně dovážených na české trhy ze zemí habsburské monarchie, ale také o platných zásadách dobrého, dnes bychom řekli ekologického hospodářství, jež spotřebovává to, co příroda v každém svém období poskytuje, neplýtvá a ve stravování dbá na pestrost a rovnováhu. Stojí za to připomenout, že recepty Magdaleny Dobromily Rettigové jsou založeny na potravinách prostých jakýchkoli chemických přísad, že jde o kuchyni přírodní a přirozenou, která sama o sobě je poctou Zemi a její úrodě. Pozoruhodná je i jazyková stránka textů Magdaleny Dobromily Rettigové, která prozrazuje, že kuchařské řemeslo jako každé jiné v té době pracovalo s názvoslovím odvozeným z němčiny a dalších evropských jazyků, a přirozená dnešní slovní zásoba týkající se domácnosti že je výsledkem tříbení trvajícího generace.

 

 

 

Vepřový vrabec
1500 g vepřové plece, 100 g sádla, 170 g cibule, sůl, pepř, česnek, kmín, hladká mouka, rajčatový protlak

Z opláchnuté plece nakrájíme přes vlákno kostky masa. Plec osolíme, opepříme a opečeme na sádle ze všech stran. Maso vyjmeme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, osmažíme ji dozlatova. Přidáme protlak, nastrouhaný česnek, kmín, maso, podlijeme a pečeme doměkka. Během pečení maso obracíme a podléváme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a důkladně provaříme. Jako přílohu podáváme knedlíky.

Chlupaté knedlíky
2000 g brambor, 1 vejce, 600 g hrubé mouky, sádlo na promaštění, sůl

Oloupané brambory nastrouháme, necháme odstát, slijeme část vody, přidáme vejce, mouku, osolíme a promícháme. Lžící vykrajujeme z těsta noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme cca 10 minut. Uvařené noky vyplavou ode dna k povrchu. Hotové prolijeme studenou vodou a promastíme rozehřátým sádlem.

Strapačky se zelím
2000 g brambor, 450 g hladké mouky, 500 g hrubé mouky, 1 větší cibule, 100 g sádla, 800 g kysaného zelí, 300 g slaniny, sůl, pepř, cukr

Oloupané brambory nastrouháme ja jemném struhadle, necháme odstát a část vody slijeme. Přidáme mouku, sůl, pepř a dobře promícháme. Těsto protlačujeme přes hustý cedník do vroucí vody, lehce zamícháme a vaříme cca 10 minut. Strapačky vyjmeme cedníkem. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na sádle do růžova. Přidáme zelí, podlijeme a dusíme doměkka. Zelí dle chuti osolíme, případně osladíme, smícháme se strapačkami. Na pánvi rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přeléváme s ní jednotlivé porce strapaček a podáváme.

Kulajda
100 g másla, 100 g hladké mouky, 700 g brambor, 200 g smetany, 3 vejce, kopr, hrst sušených hub,ocet, sůl, kmín

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby, které jsme předem namočili, nasekaný kopr, sůl, kmín a vaříme doměkka. Část brambor rozmačkáme, vmícháme vejce, polévku zjemníme smetanou a podáváme.

Chleba s máslem

Dej do hrnka čtvrt libry tlučeného cukru, k tomu šest žloutků a tak asi půl hodiny s vařečkou to míchej jako na piškotový dort, dej k tomu tlučeného hřebíčku, skořice a drobně pokrájený citronát. Dej na vál mouky, vlej to z toho hrnka do ní, udělej těsto, vyválej a udělej bochánek, pomaž s rozkloktaným vejcetem, posyp strouhanou čokoládou a nech upéct. Když vystydne, pokrájej na krajíčky, udělej citrónový led, pomaž ty krajíčky, nech je ve vlažné troubě usušit a dej na stůl.

Vepřové maso na pivě

Pokrájej mladé vepřové maso na kousky, vlož je na kuthánek, osol, dej na dvě libry masa kávovou lžičku kmínu, dva se solí rozetřené stroužky česneku a nalej naň dva žejdlíky piva, nech je přikryté vařit. Když již napolo uvařené jest, nastrouhej střídy chlebíčkové a zasyp tolik, co by z toho přihoustlá, ne však příliš hustá omáčka se stala. Dej trochu květu, trochu citrónové kůry, nech to dovařit, jen aby maso příliš nezměklo, sice by nechutné bylo, nač se vesměs při vepřovém mase hledět musí. Když dost uvařené, urovná se ouhledně na mísu a omáčkou poleje, tuze-li hustá, může se trochu piva neb polívky přilejt. Tak se též klobása připravit může.

Klášterní rohlíčky

Připravíme si: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g rozemletých vlašských ořechů, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek a čokoládovou polevu (rozpuštěnou tabulku čokolády na vaření).
Všechny uvedené suroviny nasypeme na vál a rukama vypracujeme těsto. Na pomoučeném vale pak utvoříme válečky, pokrájíme je a vytvarujeme malé rohlíčky. Ty přeneseme na vymazaný plech, upečeme, necháme vychladnout a nakonec namáčíme v čokoládě.

Stědrák

500 g hrubé mouky, 3 dcl mléka, 120 g másla, 100 g cukru, 20 g droždí, 4 žloutky, 20 g másla, citrónová kůra, vanilka, sůl.
Z mouky, droždí, mléka a ostatních přísad zaděláme polotuhé kynuté těsto. Po vykynutí ho rozdělíme na pět stejných bochníčků, ze kterých na pomoučněném vale vyválíme postupně čtyři kola, asi na prst silná. Na vymaštěný plech položíme první plát, který potřeme povidly, přikryjeme ho druhým plátem, potřeným ořechovou náplní, třetí plát potřeme mákem a na čtvrtý dáme tvaroh. Navrch skládaného koláče uděláme tenké mřížky jako se dělávají na lineckém koláči. A dáme opatrně péct. Pečeme pozvolna asi 50 minut.
Ořechová náplň: 180 g mletých ořechů, 2 dcl mléka, 30 g strouhanky,80 g moučkového cukru, vanilkový cukr, citrónová kůra.
Maková náplň: 200 g mletého máku, 2 dcl mléka, 120 g moučkového cukru, 10 g másla, vanilkový cukr, citrónová kůra.
Tvarohová náplň: 300 g tvarohu, 80 g moučkového cukru, 80 g másla, 20 g rozinek, 2 žloutky, ze 2 bílků sníh, vanilkový cukr, citrónová kůra.

Malinový krém

Tvaroh smícháme s malinami, vanilkovým cukrem a medem. Do této hmoty opatrně po lžičkách vmícháme šlehačku.
Na 1/4 I šlehačky použijeme 125 g tvarohu, 1/4 kg malin, 1 sáček vanilkového cukru a dvě kávové lžičky medu.

Jahodový salát se sýrem

Salát opereme, zbavíme zažloutlých a zvadlých listů a pokrájíme na kousky. Jahody opláchneme a rozpůlíme. Tvrdý kvalitní sýr nastrouháme na nudličky. Kysanou smetanu ochutíme solí, špetkou cukru a na špičku nože pepřem. Velmi opatrně do ní pak vmícháme jahody a sýr. Podáváme vychlazené.
Na 11 kysané smetany použijeme 1 hlávku salátu, 1/4 kg jahod a 1/4 kg sýru.

Špenátový závin

Špenát očistíme, opereme, uvaříme, umeleme a prolisujeme (máme-li mražený, pak pouze rozmrazíme). Poté připravíme světlou jíšku, rozředíme ji smetanou nebo mlékem, povaříme a necháme poněkud vychladnout, načež přidáme žloutky, sůl a připravený špenát. Na plech dáme papír, potřený syrovým máslem a posypaný moukou, hmotu na něj tence rozetřeme a v troubě mírně upečeme. Upečenou hmotu potřeme míchaným smaženým vejcem a posypeme sekanou šunkou. Pak hned závin ještě horký rychle sbalíme a chvíli (asi 5 minut) pečeme. Po dopečení ho nakrájíme na šikmé řezy a podáváme s citrónovou omáčkou. Pro 5 osob použijeme 50 dkg špenátu, 7 dkg másla, 4 dkg mouky, 1/81 smetany nebo mléka, 3 žloutky, sůl, cibuli a 6 dkg šunky.

Kapr na šalvěji

Kapra vykucháme, rozpůlíme, omyjeme, osolíme, opepříme a vložíme na pekáček vymazaný máslem. Po povrchu potřeme kapra rovněž máslem, hustě posypeme rozdrcenou šalvěji a rychle v horké troubě upečeme. Po upečení uložíme kapra na nahřátou mísu, do šťávy přidáme trochu sladké smetany, krátce povaříme a procedíme na rybu. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. Zdobíme zelenou petrželí.

Černý Kuba

V jednom hrnci se uvaří vyprané krupky, ve druhém se na másle a cibuli udusí nakrájené sušené houby, které jsme předtím na několik hodin namočili v mléce. Vše se zamíchá, přisolí, opepří, přidá se majoránka a jemně utřený česnek. To celé nasypeme do sádlem vymaštěného pekáče a prostě upečeme. Aby byl Kuba skutečně černý, přidává se do něj někde trocha vepřové krve jako do jelit a vůbec lze různě tuto skvělou štědrovečerní lahůdku dochucovat či upravovat - jablky, rýží, pohankou. Ať už ho vylepšíte čímkoli - na houby a česnek však zapomenout nesmíte!

Polévka z černého bezu

Připravuje se jednak z květů, jednak z bezinek.
Použijeme-li bezinky, postupujeme tak, že do světlé jíšky vsypeme dvě hrsti bezinek, dobře promícháme a zalijeme litrem vody. Necháme přejít varem, přidáme 1/41 smetany, do níž jsme ponořili kousek vanilky a osmažené drobty chleba.
Použijeme-li květy (2 najeden talíř), krátce se povaří v mléce se solí, cukrem a vanilkou, troškou kukuřičné mouky a másla.
Teplá i studená chutná prý výtečně.

Brambory se sezamem

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Na suché pánvi lehce opražíme sezam, pak přidáme trochu másla. Rozpuštěným „sezamovým máslem" pak brambory polijeme a posypeme trochou bylinné soli. Podáváme se salátem. Místo sezamu lze použít i sekané opražené lískové oříšky.
Na 1 kg brambor použijeme cca 10 polévkových lžic sezamu a 12 dkg másla.

Silvestrovské pečené jablko

Pro jednu osobu
2 pěkná červená nebo „zlatá" jablka, 1 vrchovatá lžička meruňkového (do „zlatého" jablka borůvkového džemu), 1 fík (předem namočený ve víně a nadrobno rozkrájený), 1 vrchovatá lžička drobně rozseKaných jader vlašských ořechů.
Z jablek opatrně odstraníme jádřince. Meruňkový nebo borůvkový džem promícháme s pokrájeným fíkem a oříšky a směsí naplníme vykrojený střed jablek. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut.

Bramborové tyčinky

Jsou skutečnou pochoutkou k vínu. Přitom je připravíme docela snadno: mouku, Heru, brambory, které jsme ale uvařily den předtím a nechaly oloupané ležet v chladu, zpracujeme v těsto. To rozválíme na pomoučeném valu a nakrájíme na nudličky, které přeneseme na nevymazaný plech. Posypeme kmínem, eventuálně sezamem, potřeme žloutkem a dáme na cca 20 minut péct.

 

.:::Love's Cute Spot!:::.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

recepty

(cleo, 24. 10. 2009 10:55)

recepty od magdalény jsou docela divné ale určitě velmi dobré doporučuji vyzkoušet